De Bunkerexposities in 2019 stonden in het teken van geluid. We lieten verschillende kunstenaars die met geluid werken een communicatie aangaan met de bunker en de Waterkant. ‘Hoe kan het medium ‘geluid’ fungeren als instrument, om de herinneringen van de ruimte terug te draaien, door het beïnvloeden hoe mensen de ruimte benaderen en zich erin begeven? Hoe kan dit medium hen op nieuwe manieren door de ruimte leiden en hun fysieke perceptie beïnvloeden tijdens het verkennen van de ruimte? Hoe kan de primaire akoestiek worden getransformeerd, versterkt of doorgestuurd door het medium, terugkaatsend naar het publiek op nieuwe manieren? Hoe kan het kunstwerk, ontwikkeld in/met de ruimte een soort tijdelijke implementatie van zo’n zelfbedachte ‘Genius Loci’ zijn om zo de bunker, met zijn specifieke historische context een transformatie te laten ondergaan? De deelnemende kunstenaars zullen als het ware een soort ‘kunst-geografie’ beoefenen bij het onderzoek naar de kwaliteiten en betekenissen van de plek en haar omgeving.
Bunkerexpositie #37 presenteerde het werk van kunstenaar Kacper Ziemianin. Hij ontwikkelde meerdere plaatsgebonden installaties in de bunker die de complexe relatie tussen het geluid en de tijd verkennen: 'SoundLapse', 'Listening to ...' en 'Around the Clock' en 'In Quotes'. Naast de installaties en een performance van Kacper was tijdens de opening ook een performance door Sundog Moondog te ervaren.
KACPER ZIEMIANINKacper Ziemianin heeft achtergrond in klassieke muziek en veel avonturen in geluid. Hij heeft een bachelordiploma in Sonic Arts van de Universiteit van Middlsex en een masterdiploma in Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Nederland. In de tussentijd studeerde hij ook aan de Krakau Muziekacademie met Marek Choloniewski, STEIM in Amsterdam, en de Universiteit van Kunsten in Berlijn met Alberto de Campo.Geluidsontwerper, circuitbender, vagebond, improvisator, producent, audio-hacker, instrumentontwerper, nomad, radiopresentator, workshopleider, kraker. Zijn audio-installaties en geluiden zijn op veel plaatsen in Europa vertoond / gespeeld.Momenteel gevestigd in Den Haag, NL als freelance instrumentontwerper en -uitvoerder en tevens docent DIY-elektronica. Zijn nieuwste project, de 'LightSeq', ontving financiering van Stimuleringsfonds NL en won een prijs op een internationaal elektronisch muziekfestival 'Radical dB' in Zaragoza, Spanje.
SUNDOG MOONDOG
Sundog Moondog is een experimentele geluidsperformance en onderdeel van een doorlopend onderzoek naar de zintuigelijke ervaring van natuurkundige experimenten, door middel van een collectie zelfgemaakte electromagnetische en electronische instrumenten door Dewi de Vree. Samen met Patrizia Ruthensteiner (AT) werkt ze tevens aan het project Magnetoceptia, een serie geluidsperformances rondom draagbare antenne kostuums. Naast haar autonome werk is zeo ook initiator en organisator bij Villa K en deel van kunstcollectieven Instrument Inventors Initiative 'iii' en 'Helicopter' in Den Haagwww.dewidevree.org/https://magnetoceptia.wordpress.com/Bunkerexhibitions 2019 is gecureerd door Dewi de Vree en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. Photos by OM Atelier (https://omatelier.com).